Treg Cordel

Fra Cordel Kunnskapsdatabase
Gå til: navigasjon, søk

Innhold

Bakgrunn

Enkelte brukere sliter med at Cordel oppleves som tregt. Vi beskriver her årsaker til dette, og prøver å komme med løsninger på dette problemet.

Brukerne kan oppleve at skjermbildet til Cordel blir hvit med teksten «svarer ikke». Dette skjer ikke nødvendigvis fordi programmet har krasjet. Cordel kjører ikke brukergrensesnittet i en egen tråd, noe som betyr at skjermbildet vil henge og ikke svare når programmet er opptatt med eller annen oppgave (eller venter på svar fra databasen eller eksterne kilder).

Databasen jobber med en tung oppgave

Noen av funksjonene i Cordel er veldig tunge og vil belaste databasen så mye at det påvirker andre brukere av systemet. Dette gjelder for eksempel:

  • Oppretting og bokføring av inngående faktura (også import av autofakt)
  • Oppretting av purringer
  • Import fra håndholdt-registeret
  • Enkelte utskrifter (status i perioden under ordre osv)
  • Prisoppdatering

Belastningen bør da gi seg så fort funksjonen er ferdig (normalt i løpet av noen minutter). Vi jobber med å forbedre disse funksjonene, men problemet er rett og slett mengden med data som må bearbeides.

Overføringen av data fra filene/server og frem til klienten går tregt

Dette er den mest vanlige årsaken til at Cordel oppleves som treg. Årsaken er at Cordel bearbeider data på klientsiden og dette fører til stor trafikk mellom server og klient.

Cordel krever derfor MINST 100 megabits nettverkshastighet mellom server og klient. Gigabit er anbefalt. Trådløstnett kan ikke benyttes (må kjøre via terminalserver).

Bruk av terminalserver

Det optimale oppsettet for hastigheten er at Cordel ligger lokalt på terminalserveren. I de tilfellene hvor det bare er 1 terminalserver, vil vi anbefale at Cordel legges direkte på denne serveren. Dette er ikke alltid optimalt med tanke på vedlikehold og backup, så dette er en avveiing som må gjøres.

Det er stor forskjell på hastigheten i Cordel når filene ligger lokalt eller må hentes via nettverket. Når trafikken må gå over nettverk, skifter flaskehalsen fra å være hastigheten på disken, til å bli hastigheten på nettverket.

Virtuelle servere

Cordel fungerer helt fint på virtuelle servere. Bare vær oppmerksom på at i et slikt oppsett, vil andre virtuelle servere som ligger på samme fysiske maskin som Cordel sin server, påvirke hastigheten i Cordel. Dette gjelder spesielt oppgaver som fører til mye trafikk mot disk. Cordel er ikke så prosessorintensiv at den bør bli særlig påvirket av at prosessoren jobber tungt på en annen virtuell maskin.

RDM11 og nyere i forhold til RDM8

RDM11 er generelt tregere enn RDM8, men den skalerer mye bedre og blir dermed ikke like treg for hver bruker som logger på som det RDM8 gjør. Når databasen oppgraderes fra RDM8, vil brukerne dermed kunne oppleve at Cordel blir tregere ved åpning av registre og skjermbilder. RDM11 bør derimot føre til færre heng som følge av at det er mange brukere som prøver å lese samme informasjon.

Autotuning

Enkelte kunder har opplevd en forbedring av hastigheten ved å skru av autotuning på filserver. Dette gjelder fra Windows Server 2008 og nyere.

Du kan sjekke status ved å bruke følgende kommando i et command-vindu på serveren:

netsh interface tcp show global

Følgende kommando kan brukes til å skru av autotuning:

netsh interface tcp set global autotuninglevel=disabled

I tillegg er det mulig at følgende registernøkkel kan gi en forbedring:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\LanmanServer\Parameters\DisableTaskOffload=1

Når Cordel ligger på en domene-kontroller (SMB signing)

SMB signing gir økt sikkerhet ved å forhindre at SMB pakker blir endret av en tredjepart. Hver pakke blir digitalt signert av avsender. Dette påvirker dessverre hastigheten på overføring av filer, og dermed også Cordel RDM8 (RDM11 bruker TCP/IP). Microsoft angir ca 15% nedgang i hastigheten, men andre opplever også større endring enn dette.

Signeringen er som standard skrudd av, men på en domene-kontroller er denne PÅ som standard. Dette på grunn av sikkerheten rundt group policy. Ligger filene på en server som også er domene-kontroller, vil dermed dette kunne føre til at Cordel blir treg.

http://blogs.technet.com/b/josebda/archive/2010/12/01/the-basics-of-smb-signing-covering-both-smb1-and-smb2.aspx

Selve programmet (SKW.EXE) kan være ustabilt på grunn av en feil i programmet

En feil i programmet kan føre til at Cordel bruker unødvendig lang tid på å utføre en oppgave. Programmet kan også legge beslag på ressurser og filer den ikke trenger, slik at andre brukere ikke kommer til. Disse brukerne vil da oppleve at Cordel henger.

Dette kan ofte løses ved å starte Cordel på nytt. Hjelper ikke dette, bør du oppdatere Cordel til en nyere versjon.