Systemkrav for Cordel

Fra Cordel Kunnskapsdatabase
Gå til: navigasjon, søk

Innhold

Windows

Cordel fungerer på Microsoft Windows plattformen. Dessverre er Mac ikke støttet, men det er likevel mulig å kjøre Cordel via for eksempel en terminalserver. Cordel fungerer pr i dag på Windows XP og 2003 Server, men støtten for disse vil bli fjernet i framtiden på grunn av manglende støtte for nye versjoner av .NET.

Når denne artikkelen ble skrevet, fungerer Cordel til og med versjon 1.9 på klientmaskiner med XP, Vista, Windows 7, Windows 8/8.1 (Cordel versjon 1.7 og nyere) samt Windows 10 (Cordel 1.8 og nyere). Server som benyttes av Cordel kan være Windows 2008 Server, 2008 R2, 2012 samt 2012 R2.

Windows 2003 Server er delvis støttet, men er i ferd med å bli faset ut. Cordel 1.8 RDM11 vil fungere mot en 2003 Server, men Cordel 1.9 RDM11 og nyere krever minst 2008 Server. RDM8-versjonene både for 1.8 og 1.9 vil fungere med 2003 Server.

Versjoner av Cordel med RDM11 eller nyere krever oppdatert versjon av .NET installert på server. Dette gjelder også enkelte verktøy som Cordel benytter seg av (for eksempel oppdatering.exe). Det anbefales derfor at klienmaskinene også har installert .NET (minimum 4.0 pr i dag).

Cordel får problemer dersom Data Execution Prevention er skrudd på for alle programmer. Normalt er DEP kun på for Windows og tilhørende programmer, men på en terminalserver er DEP som standard satt opp til å gjelde alle kjørende programmer. DEP kan føre til at Cordel krasjer ved oppstart på grunn av nettsiden som ligger som forside ved pålogging i Cordel.

Diskplass

Diskforbruk på en klientpc er omtrent lik null da de normalt starter Cordel via en snarvei som peker til en utdelt mappe på serveren.

På server tar programfilene rundt 30MB diskplass og databasen ca 2-300MB ved en ny installasjon. En gjennomsnittlig database krever minimum 2 GB diskplass, men kravet økes raskt dersom bedriften lagrer dokumenter og innskannede fakturaer i Cordel. Ved oppgraderinger og vedlikehold av basen, vil det bli tatt backup til en komprimert fil samt at en kopi av basen blir opprettet ved oppgraderinger. Rundt 20GB diskplass er normalt et godt utgangspunkt for bruk av Cordel, men vær forberedt på at dette fort kan bli litt lite dersom det lagres mange dokumenter.

Minne

Cordel bruker ikke særlig mye etter dagens standarder. Normalt vil det holde med operativsystemets anbefalinger til minne. Dette gjelder både klientpc samt server dersom denne kun skal fungere som en filserver for Cordel.

På terminalserver/RDS/Citrix bør det beregnes minst 64MB minne for hver sesjon av Cordel, men i tillegg brukes det en del ressurser på systemfunksjoner som f.eks diskcaching.

Nettverk

Dersom installasjonen skal legges på en filserver, krever Cordel MINIMUM 100mb nettverkshastighet mellom denne og maskinen Cordel startes på. Siden Cordel bruker en fildatabase, og ikke en server/klient løsning, må programmet flytte alle nødvendige data over nettverket for å utføre operasjonen. Et trådløst nettverk på 108mb er ikke raskt nok selv med en teoretisk hastighet som er over kravet på 100mb.

I flerbruker bruker Cordel en service som kontrollerer tilgangen til databasen. Denne tjenesten lytter på en TCP/IP port (port 1523 som standard) for tilkoblinger fra sesjonene. Eventuelle brannmurer må derfor tillate trafikk på denne porten.

Cordel bruker også FTP-protokollen for enkelte elektroniske tjenester. For at disse skal fungere, må adressen og porten tjenesten bruker hos leverandøren være tilgjengelig for Cordel på arbeidsstasjonen. Ofte er FTP blokkert i brannmur.