Sikkerhetskopiering i Cordel

Fra Cordel Kunnskapsdatabase
Revisjon per 5. nov 2013 kl. 12:47 av Trond (diskusjon | bidrag)

(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Gå til: navigasjon, søk

Det er veldig viktig å ha gode rutiner for sikkerhetskopiering av datagrunnlaget i Cordel! Det er viktigst å ha sikkerhetskopi av de siste endringene som er gjort, men det kan være lurt å ha kopier for flere dager tilbake. Vi anbefaler at man tar komplett sikkerhetskopi hver gang, og ikke såkalt inkrementell. Dette medfører at hver sikkerhetskopi i seg selv er en fullverdig Cordel-installasjon.

Innhold

Egen server.

Vi anbefaler at de som kjører egen server kjøper en god tape-basert backupløsning fra sin maskinvareleverandør. De gode løsningene av denne typen koster ofte en del, men den dagen serveren får harddiskfeil vil det gå kort tid å komme i drift igjen. Vi anbefaler også at man har en tape pr. ukedag, og at det skiftes tape hver dag, og at den siste tapen tas med ut av huset. Dette vil også gi god sikkerhet for tyveri og brann eller vannskade. NB! Man bør med jevne mellomrom verifisere at tapene inneholder data!

Windows-PC som hovedmaskin.

  1. Det går også på denne konfigurasjonen an å bruke tape som over, og dette er et alternativ.
  2. Man kan benytte minnepinner (usb-memorystick) å ta sikkerhetskopi til. Vi anbefaler at man setter opp en 'Planlagt oppgave' som går på et gitt tidspunkt på døgnet, og så bytter man minnepinne hver arbeidsdag. Verifiser også her at minnepinnen inneholder data ved å sette den i en annen maskin og forsøke å bla gjennom innholdet. Det anbefales at man komprimerer datagrunnlaget i Cordel ved bruk av slike minnepinner, da lagringskapasiteten er begrenset. Kundeservice i System Konsult AS vil yte konsulentbistand for å sette opp en slik løsning (ikke inkludert i den vanlige support-avtalen rundt Cordel).
  3. Man benytter et rimelig backupsystem som er beregnet for sikkerhetskopiering av en PC. Her finnes det flere systemer i markedet, og vi har ikke noe foretrukket system.

Felles for alternativ 1 og 2.

Det finnes også løsninger for sikkerhetskopiering basert på at et program på hovedmaskin/server tar en lokal kopi, og så sender denne til en server på inernett. Det finnes flere leverandører av slike løsninger, og System Konsult AS har ikke noen preferanser på hvilken som er den beste.

Hvilke mapper det må tas backup av

Vi anbefaler sterkt å ta backup av hele Cordelmappen. I denne mappen ligger alt som er nødvendig for å få Cordel opp å gå igjen. Dersom det likevel er nødvendig å bare ta backup av enkelte mapper, så er de viktigste mappene pr i dag som følger:

  • Mappen med navn 'data' som ligger under hovedkatalogen. Denne inneholder det aller meste av datagrunnlaget som Cordel benytter seg av.
  • 'Dokument'. Inneholder alle filer som har blitt lagt til under tilsvarende skilleark i Cordel.
  • 'LevFaktImg'. Denne mappen inneholder scannede inngående faktura.
  • 'BilagImg'. Innskannet sider under bilagsregistrering.
  • 'FakturaImg'. Kopi av utskrevet utgående fakturaer (regnskapsdokumentasjon).

Ved å ta sikkerhetskopi av disse mappene vil du ha et godt grunnlag for å raskt kunne komme i drift igjen ved havari av en eller annen art.